Wauw, hij is er eindelijk de eerste ‘verbouwen met…’ blog! In deze blog lees je het verbouw avontuur van Helen en Ori. Zij kochten in het begin van de corona crisis het huis waar ze al ruim 2 jaar wonen en klussen.
Voor we in de verbouwing duiken stel ik Helen en Ori even aan je voor. Dit getrouwde stel heeft samen 3 (jonge) kinderen. Ze vertelt me dat mensen hierdoor vaak denken dat ze wel druk zullen zijn. Waarna ze lachend antwoord en vertelt dat ze beide nog een drukke baan hebben (zij bij een groentezaad veredelingsbedrijf en hij heeft zijn eigen autobedrijf) en tussendoor ook nog hun huis verbouwen. “De reacties hierop zijn onbetaalbaar”, zegt ze. De vrije tijd die ze hebben verdelen ze tussen uitjes met de kinderen en klussen in huis. Helen verteld me ook dat ze door haar werk vaak omringt is met planten. Dat gezellige gevoel wat ze van planten krijgt wil ze graag ook bij haar thuis creëren.
Helen en Ori zijn voor hun verhuizing ruim 2 jaar op zoek geweest naar een andere woning. De reden van hun zoektocht was dat hun oude woning te klein aan het worden was. De woning die ze gingen bezichtigen stond al een aantal weken te koop en ze waren kijker nummer 5. Als ze nu terug denkt aan hoe ze enigszins kritisch had gekeken naar de woning, zegt ze, “je kan er je nu misschien niks bij voorstellen”. Dat moet ik helaas beamen, in de huidige markt moet je zo snel beslissen er is haast geen tijd om kritisch te zijn.



Ze vertelt me dat de vorige bewoners voor de verkoop wel wat groot onderhoud hadden gedaan. Het dak was aangepakt, de kruipruimte was geïsoleerd en nu was aan hun de taak de rest van de woning compleet naar hun zin te maken. Een enorm project maar het was zeker een potentieel droomhuis!
Het plannen kan beginnen
Als eerste op het prioriteitenlijstje stonden 2 kinderkamers en het isoleren van hun eigen slaapkamer op zolder. Hiervoor hadden ze ongeveer 6 weken keihard klussen voor ingeschat. Het jaar daarna zou de rest van de grotere klussen aan bod komen. Denk aan vloerverwarming, stucwerk, nieuw toilet, nieuwe keuken, nieuwe vloeren en dergelijke. Het tweede jaar van de verbouwing zijn de overige klusjes en de tuin aan de beurt.
Het plan van Helen en Ori: zo veel mogelijk zelf te doen. Niet alleen om geld te besparen maar ook omdat ze klussen leuk vinden. Win-win dus!





Kleine verandering van plannen

De eerste 3 maanden gingen volgens plan. Toen ze verhuisden woonden ze wel in een bouwval maar de belangrijkste dingen waren af. Midden in een drukke verbouwing werd de planning omgegooid want Helen werd eerder dan verwacht zwanger van hun 3e dochter. Ze verteld me dat ze heel wat heeft geklust met een volle buik maar de planning zijn ze hier een beetje uit het oog verloren. Dit ziet ze niet als een probleem, elke verbouwing loopt wel eens vertraging op en de kunst is hoe je omgaat met de vertraging. Het zal voor hun betekenen dat de verbouwing 1 a 2 jaar langer zal duren als gepland.
Zo veel mogelijk zelf doen
Zoals al eerder voorbij kwam in de blog wilden Helen en Ori zo veel mogelijk zelf doen. Dit was iets waar ze het als snel over eens waren. Op een paar klussen na die ze hebben uitbesteed. Het doorbreken van een draagmuur, de vloerverwarming en betegelen waren een paar van deze klussen. De samenwerking tussen de aannemers en klusmannen verliep gelukkig goed, het waren bekenden en dat maakt de samenwerking vaak beter.
Helen en Ori hebben in de eerste weken van de verbouwing hulp gehad van familie, wat natuurlijk ook altijd welkom is. Tijdens de zwangerschap is Helen een tijdje goed ziek geweest waardoor ze voor de plaatsing van de keuken ook iemand hebben moeten inhuren. Later heeft ze deze wel zelf gestukt, dit heeft ze zichzelf aangeleerd tijdens hun verbouwing.



Geen ontwerp wel een moodboard
Ook hierbij hebben Helen & Ori ervoor gekozen het ontwerp zelf te bepalen. Al geeft Helen toe dat ze dit achteraf gezien wel wat beter hadden kunnen uitwerken. Een van de voordelen van het zelf ontwerpen was dat ze soms spontaan aanpassingen konden aanbrengen. Een stopcontact extra of toch ergens een muur plaatsen.
Voor de keuken zijn ze wel naar een expert gegaan. Het kiezen van de juiste materialen was geen enkel probleem voor ze, maar de indeling bleek een lastig puntje. De plaatsing van de keuken hebben ze deels zelf gedaan en hierdoor was er ook ruimte om nog wat te veranderen in de indeling. Hier zijn ze achteraf zo blij mee en ze zijn zich er ook echt bewust van dat dit waarschijnlijk niet zo makkelijk was geweest als ze de keuken hadden later plaatsen door de experts.

Ik als interieurontwerper vind het erg knap dat Helen & Ori hun gehele verbouwing hebben kunnen ontwerpen aan de hand van een moodboard. Voor het moodboard gebruikt ze net als ik Pinterest, Instagram maar ook folders en tijdschriften. Wanneer het beeld compleet is komen er stalen bij kijken en worden deze samengevoegd. Een mooie combinatie van digitaal en fysiek als je het mij vraagt!
Een ruime schatting
Een verbouwing kost vaak een hoop geld en het budget heb ik dan ook even met Helen besproken. Al geeft ze wel meteen aan dat er niet echt een budget was vastgesteld. “Maar we hebben wel een grove inschatting gemaakt. Misschien wat naïef”, zegt ze. Maar ze wisten dat er veel dingen duurder zouden zijn dan ze vooraf hadden ingeschat. “Sommige dingen moeten nu eenmaal gebeuren ook al kost het veel geld”, en daar heeft ze helemaal gelijk in.
Na 2 jaar bezig te zijn met verbouwen zijn de kosten ongeveer een halve ton. Helen geeft aan dat de financiën niet echt goed in beeld zijn. Dit komt voornamelijk doordat ze al lang bezig zijn en er steeds een ander klusje aan de beurt is. Zo verander het langzaam in een vaste kostenpost.






Ik vroeg haar ook of er nog meevallers waren als het gaat om kosten. Hierin is ze erg duidelijk: “Meevallers waren er niet, wel flinke tegenvallers”. De keuken zou ze volgende keer gewoon weer bij IKEA kopen en van de kosten van het plaatsen van de badkamer is ze zich ook kapot geschrokken. Daarom hebben ze er uiteindelijk voor gekozen om deze zelf aan te pakken.
Door veel zelf te doen hebben ze veel geld bespaard, maar dat betalen ze in tijd terug.
Een kleine terugblik
Ik vroeg Helen wat ze de volgende keer anders zouden doen en een aantal van deze punten zijn al voorbijgekomen in de voorgaande stukken. De Keuken is echt wel een ding voor en hier heeft ze een goede reden voor: “Ik vind de extra kosten absoluut niet zichtbaar in het eindresultaat”.
“Buiten de keuken was er nog een kleine tegenvaller in de verbouwing. Namelijk het raken van een leiding toen we met de toilet bezig waren”. Door haast hadden ze niet gecheckt waar de leidingen liepen in de muur. “Echt een stomme fout”, zegt Helen en ze geeft aan dat haast een garantie is voor fouten.
Ook vroeg ik Helen naar favoriete en minst favoriete klusjes en of ze wat over zichtzelf had geleerd tijdens de verbouwing. Hier kwam iets heel verrassends naar boven. Helen had namelijk een mooi doel voor zichzelf gesteld voor de verbouwing en dat was leren stuken. “Ach, mislukt het dan kan er altijd nog een stukadoor komen en als het wel lukt dan besparen we weer wat”. Uiteindelijk lukt het en blijkt dit een van de klussen te zijn die Helen het leukst vindt. Het minst favoriete klusje is voor hun beide schuren. “Daar hebben we echt allebei een hekel aan”.






“Helaas hebben we geen foto van dit moment, maar we hebben er achteraf hard om kunnen lachen”
Een beetje humor kan niet ontbreken en daarom vroeg ik naar een leuk moment tijdens de verbouwing. Helen vertelt: “Ik was op een gegeven moment aan het thuiswerken en Ori was ondertussen de muur in de babykamer aan het schuren. Onze bouwstofzuiger stond op zijn werk, dus deden we het met een gewone stofzuiger. Dat hadden we wel vaker gedaan, en ging eindelijk altijd goed. Ik zat in een online vergadering toen Ori de kamer in kwam gelopen, volledig onder het stof. Wat bleek, was die stofzuiger ontploft! Helaas geen foto’s van dat moment, maar we hebben er achteraf hard om kunnen lachen.”
Iets om naar uit te kijken
Na 2 jaar verbouwen kijken Helen & Ori vooral uit naar de deadline, ondanks dat ze over de helft zijn hebben ze nog wel een lange weg te gaan. Helen kijkt zelf echt uit naar de laatste 2 grote klussen (de badkamer en de tuin). “Het lijkt me heerlijk om straks in de zomer te genieten van het zonnetje en ‘s avonds in een badkamer te kunnen douchen die niet uit elkaar valt”.
De kleine dingen
Maar ze geeft aan dat ze toch ook iedere keer weer geniet als er een ruimte af is. Zo zit ze regelmatig op de bank om zich heen te kijken naar de woonkamer en de keuken. “Het was gigantisch veel werk, echt bloed zweet en tranen. Maar ik ben ontzettend trots als ik zie wat we dan neer hebben gezet met zijn tweeën.”

Voor we de blog afsluiten heb ik Helen nog even gevraag of ze tips heeft voor jullie als lezer van de ‘Verbouwen met…’ blog.
TIPS VAN HELEN:
- Verdiep je in kosten van vakmensen: Wij kregen doodleuk te horen dat het monteren van de badkamer 10.000 euro zou gaan kosten en dat terwijl onze badkamer piepklein is!
- Vraag dus altijd meerdere offertes aan. Zo kan je vergelijken.
- Zorg voor reserve in je budget: er komen altijd onvoorziene kosten om de hoek kijken.
- Map met materialen per ruimte: Zeker als je net als ons langer aan het verbouwen bent kun je alles zo makkelijk bijhouden. Denk aan merk en kleurnummers die je gebruikt maar ook de houthandel voor de vensterbank en hoeveel lagen beits er op zit.
- DOE NIET ALLES TEGELIJK! Een van de belangrijkste tips. Die fout maakten wij in het begin, waardoor we op een gegeven moment overal gestripte stukken in huis hadden. Je denkt misschien dat het geen kwaad kan om alvast alles te strippen, maar als je vervolgens een half jaar naar oud leidingwerk zit te kijken of afgebikte stenen gaat dat irriteren. Om nog maar te zwijgen over het schoonmaken en schoon houden van een half gestript huis, want dat gaat dus bijna niet.
Vond je het leuk om deze ‘verbouwen met…’ blog te lezen of wil je zelf een verhaal delen over jouw verbouwing? Laat het me even weten via een DM!
Volg de verbouwing van Helen & Ori op Instagram! @onshuisinverbouwing